ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: Η ΚΟΛΑΣΗ ΕΠΙ ΓΗΣ (ΦΩΤΟ)



Εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς, οι περισσότεροι παιδιά - «Φέρτε βοήθεια από άλλες χώρες τώρα, όχι αύριο, τώρα.

Τα πράγματα είναι άσχημα, είναι χειρότερα από την κόλαση!», η κραυγή απόγνωσης μιας διασωθείσας - Ο «Χαϊγιάν» άφησε άναυδους ακόμα και τους πιο έμπειρους κυνηγούς τυφώνων – Εικόνες βιβλικής καταστροφής και απόλυτης απελπισίας

Οι δρόμοι έχουν γεμίσει πτώματα. Τα νοσοκομεία με τραυματίες. Το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες σκόρπισε θάνατο και απελπισία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 νεκρούς, ενώ τώρα ετοιμάζεται να χτυπήσει το Βιετνάμ.
Οι μαρτυρίες των Φιλιππινέζων που έπεσαν θύματα του τυφώνα, όπως τις μεταφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι σοκαριστικές. Γονείς να προσπαθούν να σφίξουν στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους και ο σαρωτικός αέρας να τους αρπάζει μακριά ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Ανθρωποι να προσπαθούν να περπατήσουν πάνω από πτώματα. Αίμα και θάνατος παντού, ή αλλιώς η κόλαση επί Γης.

Ο Ερυθρός Σταυρός επίσημα κάνει λόγο για 1200 θύματα αλλά είναι βέβαιο ότι οι νεκροί θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 10.000 καθώς οι αρχές ακόμα δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν απομακρυσμένα χωριά που έχουν πληγεί από τον Χαϊγιάν. Ο αέρας και το νερό χτυπούσαν με τέτοια μανία που όλοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για τσουνάμι, ενώ τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο δήμαρχος της πόλης Τακλομπάν είπε στο CNN: «Δεν υπάρχει κανείς κάτοικος εδώ που να μην έχει νεκρό στην οικογένειά του». Πρόκειται για μία πόλη 200.000 κατοίκων, που είναι πολύ οργισμένοι με την καθυστερημένη ανταπόκριση των αρχών.

Το αεροδρόμιο του Τακλομπάν είναι το σημείο που προσπαθούν να προσεγγίσουν πολλοί πληγέντες καθώς ο τυφώνας έχει αφήσει ανυπολόγιστο αριθμό ανθρώπων χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα. Ανάμεσά τους η Magina Fernandez. Εχασε το σπίτι της και την επιχείρησή της και προσπαθεί να μπει σε ένα από τα στρατιωτικά αεροπλάνα που παραλαμβάνουν θύματα του τυφώνα. «Σας παρακαλώ» είπε σχεδόν ουρλιάζοντας στους ξένους δημοσιογράφους «φέρτε βοήθεια από άλλες χώρες τώρα, όχι αύριο, τώρα, σας παρακαλώ. Τα πράγματα είναι άσχημα, είναι χειρότερα από την κόλαση!».


Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνει το γεγονός ότι το ηλεκτρικό έχει κοπεί σε πάρα πολλές περιοχές.

Δυστυχώς, τα περισσότερα θύματα του τυφώνα αναμένεται να είναι παιδιά. Σύμφωνα με τη UNICEF, στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα ζούσαν 1.700.000 παιδιά. Οι άνθρωποι του οργανισμού κάνουν αγώνα για να φτάσουν στα απομακρυσμένα χωριά, καθώς όπως λένε τα τραυματισμένα παιδιά δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ! Αυτό πάντως που σκόρπισε τον θάνατο στις Φιλιππίνες δεν ήταν τόσο οι ταχύτητες των ανέμων όσο ένα τεράστιο κύμα που σήκωσε ο τυφώνας ύψους 5 μέτρων. Γι' αυτό και πολλοί νόμιζαν ότι τους χτύπησε τσουνάμι.

Στις Φιλιππίνες βρέθηκε και ένας διάσημος κυνηγός τυφώνων, ο James Reynolds. Η γνώμη του για τον Χαϊγιάν; «Χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για το πιο καταστροφικό γεγονός που έχουν δει τα μάτια μου» είπε και η αλήθεια είναι πως τα μάτια του έχουν δει πολλά!


Στη μανία του τυφώνα βρέθηκε κυρίως η επαρχία Λέιτε, ενώ χτυπήθηκαν παράκτιες πόλεις. Ο τυφώνας κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% της περιοχής που ήταν στην πορεία του, σύμφωνα με τον περιφερειακό αστυνομικό διοικητή, Ελμέρ Σόρια.

«Είχαμε συμβούλιο με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λέιτε αργά χθες βράδυ και με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οργάνων, μιλάμε πλέον για περισσότερους από 10.000 νεκρούς», δήλωσε στον Τύπο ο Ελμερ Σόρια, προσθέτοντας πως «το 70 έως 80% των κατοικιών και όλων των υποδομών που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα καταστράφηκαν».


Η επαρχία Λέιτε, η πλέον πληγείσα, με πληθυσμό τουλάχιστον 1,7 εκατομμύριο κατοίκους, είναι από τις φτωχότερες της χώρας και πολύ δύσκολα θα ανακάμψει. Το ποσοστό της φτώχειας ανερχόταν σε 31,9% το πρώτο εξάμηνο του 2012, αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο του 27,9% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο τυφώνας που στο πέρασμα του από το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων ήταν κατηγορίας 5 κινείται σε μια νοητή ευθεία γραμμή από τα ανατολικά προς τα δυτικά και τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να πλήξει το βόρειο Βιετνάμ. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο τυφώνας πλησιάζει εξασθενημένος τις ακτές του Βιετνάμ, όπου ήδη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στα κεντρικά της χώρας από τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες. Οι αρχές του Βιετνάμ μετέφεραν προληπτικά 883.000 κατοίκους 11 κεντρικών επαρχιών σε ασφαλείς ζώνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης.











protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...